Hakkımızda - Ortodonti Anabilim Dalı

Tarihçe

G. Ü. Diş Hekimliği Fakültesi' nin temelini oluşturan Yüksek Okullar 1969 yılında, Başkent Dişhekimliği Özel Yüksek Okulu adı altında, iki ayrı kurum olarak uygulamaya geçmiştir.

1971 yılında çıkan bir kanunla devletleştirilen bu iki özel yüksek okul birleştirilerek AİTİA Dişhekimliği Yüksek Okulu adı altında eğitimini sürdürmüştür. 1980 yılında AİTİA ya bağlı Dişhekimliği Fakültesinin kurulması ile eğitim, yüksek okul ve fakülte olarak sürmüştür. 1982 yılında Yüksek Öğretim kanunu ile kurulan Gazi Üniversitesi'ne bağlı Dişhekimliği Fakültesi olarak son durumuna erişmiştir.

Diş Hekimliğinin bir bilim dalı olan Ortodonti; G. Ü. Dişhekimliği Fakültesi' nde 1983 yılına kadar eğitimini teorik olarak sürdürmüştür. 1983 yılında Ortodonti Kliniğinin kurulması ile faaliyetlerine, teorik ve pratik eğitimin yanısıra, toplum ağız ve diş sağlığını yürütmeyi de eklemiştir.

Kuruluşundan bugüne kadar fakülte öğrencilerine verilen eğitim ve öğretimin yanında 36 dişhekimine doktora eğitimi de programlayarak dişhekimliğinde 36 adet 'Ortodontide Bilim Doktoru' yetiştirmiştir. 17 diş hekimine halen Anabilim Dalı’ nda doktora eğitimine devam etmektedir.

Tanıtım

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, dişlerin yerleşim düzensizlikleri ve çenelerle ilişkili bozuklukların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen dişhekimliği dalıdır. Dişlerin normal yerlerinde olmamaları, çenelerin gelişimlerindeki bozukluklar, çene darlıkları, ağızda fazla ya da eksik diş olması ortodontinin ilgi alanlarıdır. Ortodontik tedavilerde hastaya sağlıklı ve fonksiyonel bir çiğneme sistemi kazandırmak amacı ile çeşitli ortodontik aygıtlar kullanılır.

Ortodontik Problemlerin Sebebi Nedir?

Ortodontik problemlerin bir bölümü kalıtsalken bir bölümü sonradan oluşabilir. Çapraşıklık, aralıklı dişler, fazladan bir diş ya da dişler bulunması veya diş eksiklikleri ve çeneleri ilgilendiren uyumsuzluklar kalıtsal olabilir. Kazalar, parmak emme, solunum problemleri, çürükler, diş eti hastalıkları ve erken süt dişi kaybı sonradan oluşan kapanış bozukluklarına sebep olabilir.

Ortodontik Tedavinin Önemi

Çapraşık dişler; çiğneme fonksiyonunda bozukluklara, bu bozukluklar da, dişlerde normal olmayan aşınma, dişleri çevreleyen destek kemik dokusunda aşırı basınç ve eklem sorunları ile sonuçlanabilir.Bunun yanında çarpık dişlerin temizlenmesi ile bakımı zordur. İyi temizlenememe zamanla çürüklere, dişeti problemlerine, dişeti hastalıklarına ve diş kayıplarına neden olabilir.